ZAKLJUCAK: PRIJEDLOZI ZAPADNOM SVIJETU


Zapadni svijet danas opravdano je zabrinut i u problemima sa organizacijama koje teror koriste kao nacin komuniciranja. Sasvim je ocito da sve aktere terora i one koji stoje iza njih treba kazniti po mjeri medunarodne pravde i prava. Medutim, od svega toga najbitnija je dugorocna strategija koju treba voditi radi trajnog rješenja ovog problema. Dosadašnja analiza pokazuje da je teror zlocin protiv covjecnosti i da uopce nema mjesta ni u jednoj Božanskoj vjeri, da je neosnovan i izmišljen pojam “islamskog terorizma” koji je u poslijednje vrijeme veoma prisutan u svjetskoj javnosti. To nam osigurava znacajne kutove posmatranja
1) Naravno da je zapadni svijet, a narocito SAD, u pravu i da ce preduzeti najoštrije mjere protiv terorizma. Medutim, na jedan sasvim jasan nacin trebali bi iznijeti da, kako god to nije rat protiv bilo koje vjere i njenih pristalica, to nije ni rat protiv islama i muslimana; naprotiv, trebali bi biti odredeniji i iznijeti da je to jedna mjera predostrožnosti u korist islama. Po svaku cijenu bi se trebao onemoguciti opasni scenario “sukoba civilizacija”, koji je prezentiran ‘90-ih godina. Medu civilizacijama bi trebala zaživjeti tolerancija i mir, a ne sukob i rat.
2) Trebalo bi se podržati razumijevanje islamskih zajednica i razvoj istinskog islama, koji predstavlja vjeru ljubavi, prijateljstva, mira i bratstva. Prisilna sekula-rizacija nije rješenje koje se treba koristiti protiv radikalnih frakcija u islamskim zemljama; naprotiv, takva politika ce mase usmjeriti ka vecoj reakciji. Rješenje je u razumijevanju istinskog islama, odnosno asimilacija pojmova koje nalaže kur’anski moral, kao što su ljudska prava, demokracija, sloboda, uzoran moral, nauka, umjetnost, estetika i širenje islamskog modela koji nudi radost življenja.
3) Izvor terora je neukost i fanatizam, a rješenje toga je obrazovanje. Krugovima koji gaje simpatije prema teroru trebalo bi se objasniti da je to djelo koje je u apsolutnoj oprecnosti sa islamom, da, naprotiv, tako nanose štetu islamu, muslimanima i cijelom covjecanstvu te bi se, radi oslobadanja od barbarizma, te osobe trebale obrazovati. Americka podrška jedne ovakve obrazovne politike dat ce veoma pozitivne rezultate.
4) Istina, americka vanjska politika je u posljednjoj deceniji muslimane širom Svijeta zaštitila od razlicitih vandalizama i pokolja. Trogodišnje srpske pokolje u Bosni moguce je bilo zaustaviti jedino nakon americkog uplitanja u taj konflikt, nakon cega je potpisan trajni mirovni sporazum. Na isti nacin, americkom intervencijom, od srpskog terora zašticeni su i Albanci, kosovski muslimani. Znacajnim sankcijama SAD je obuzdala ruske napade na cecenske civile, koji su dostizali dimenziju genocida. Intenzivnijim nastavkom i objašnjavanjem ove politike muslimanima širom Svijeta nepotrebne predrasude o Americi i zapadnom svijetu bi se trebale eliminirati.
5) Protiv terora koji proistice iz komunizma, fašizma, rasizma i ostalih ateisticko-materijalistickih ideologija, isto tako, trebala bi se razraditi dugorocna kulturna rješenja. Darvinisticka i materijalisticka misao danas predstavlja osnovu obrazovnog sistema mnogih savremenih zemalja širom Svijeta. Medutim, kao što smo prethodno naglasili, darvinizam je nastrana ideologija koja covjeka doživljava kao konstantno sukobljavajucu životinju, koja vjeruje da ce covjek moci napredovati jedino uz pomoc sukoba i rata i koja predstavlja osnovu terorizma svake vrste. Darvinizam koji zastupa ideju da ce jedino jaki opstati i koji rat doživljava kao vrlinu slici na veliku mocvaru koja vec decenijama cijeli Svijet guši u nevoljama. Zato, pored zakonskih i sigurnosnih predostrožnosti, prilikom obracuna sa terorom potrebno je zapoceti i jednu veliku obrazovnu kampanju u cijelom Svijetu. U osnovi tog obrazovanja trebalo bi biti izlaganje stvarnog lica obmana darvinizma i materijalizma i poducavanje primjernom moralu koga je Bog odredio covjeku. @eljeni mir i prosperitet osigurat ce se jedino širokim zaživljavanjem ljepota morala kojeg nalaže vjera. Nemoguce je eliminirati ovu nevolju ako se ne isuši mocvara iz koje ona izrasta.
Za ocekivati je da ce ovakve mjere biti od pomoci u oslobadanju od terora i ostalih fanaticnih, nemilosrdnih i divljih sustava. Amerika, koja se predstavlja kao “nacija pod Božijom blagonaklonošcu”, svojom kršcanskom kulturom u biti je prijatelj muslimana. Svracajuci pažnju na ovu cinjenicu, Allah, dž. š., u Kur’anu za kršcane kaže: “...i svakako ceš naci da su vjernicima najbliži prijatelji oni koji govore: “Mi smo kršcani” zato što medu njima ima svecenika i monaha i što se oni ne ohole” (Al-Ma’ida, 82).
Nerazumijevanjem ove cinjenice u povijesti su se pojavljivale neuke grupe (npr. križari) koje su izazivale sukob izmedu ove dvije vjere. Da se isti scenario ne bi ponovio, potrebna je uspostava saveza izmedu istinskih kršcana i istinskih muslimana. Razvoj situacije nakon tragicnih zbivanja u Americi upucuje na cinjenicu da je posijano sjeme ovog saveza! Ovaj vandalisticki teroristicki akt rezultirao je pokretanjem procesa približavanja izmedu muslimana i kršcana, bio je povod da veliki broj kršcana zapocne ozbiljnije istraživanje islama i da muslimani krenu u znatno ozbiljnije napore u objašnjavanju istinskog islamskog morala opisanog u Kur’anu.
Cijeli ovaj slijed dogadaja ima kvalitet jedne radosne vijesti - da ce se ljudi pobliže upoznati sa islamskim moralom i da ce se osloboditi predrasuda koje su do danas imali. Dvadeset i prvo stoljece bit ce stoljece u kome ce se, ako Bog da, shvatiti da je islamski moral jedini put koji ce covjecanstvu donijeti željeni mir i sigurnost.

Ko učini dobro djelo dobit će veliku nagradu za njega...
(An-Naml, 89).